
Når idealer blir hets – hvorfor vi må stå opp mot kroppspress
Feb 05, 2025Aurora Hoff vant Årets Forbilde-pris - og ble hetset for det
Aldri før har så mange nordmenn kjent på kroppskam. Aldri før har så mange kjent på spiseskam. Vi lever i en tid hvor nettroll får fritt spillerom til å mobbe dem de vil i sosiale medier, og hvor det er blitt en «svakhet» å veie «for mye». Dette ble smertelig tydelig da Aurora Hoff mottok Årets Forbilde-pris og møtte en storm av hets i etterkant.
Men hvordan har vi havnet her?
Fordommer og diskriminering - en skremmende virkelighet
Det er ikke bare usikre ungdommer som har fordommer mot kropp og vekt. Studier viser at selv arbeidsgivere diskriminerer overvektige kandidater i jobbsøkerprosesser. En bedre kvalifisert person kan miste jobben til fordel for en mindre kvalifisert kandidat som anses som «enklere» i samfunnet. Dette skjer på tross av at kroppsstørrelse ikke har noe med kompetanse, arbeidsmoral eller talent å gjøre.
Kvinner forventes å være syltynne, menn forventes å ha definerte muskler og lavest mulig fettprosent. Modeller i reklamer er ofte toppidrettsutøvere - mennesker som har trening som sin heltidsjobb. Disse urealistiske kroppsidealene har konsekvenser. Mange modeller mister menstruasjonen på grunn av undervekt, og de sliter like mye med dårlig selvtillit som de som anses som «by overweight».
En industri bygget på usikkerhet
Diettindustrien, skjønnhetsindustrien og klesindustrien tjener milliarder på å skape og opprettholde disse uoppnåelige standardene. Klærstørrelser krymper, og en M i dag er ikke den samme som en M for ti år siden. I takt med dette blir barn og unge mer kroppsfikserte enn noen gang. Vi ser nå barn som går på diett før de er ferdige på barneskolen, og som vurderer fillers og botox før de er myndige.
Norge er blant de landene i verden med mest kroppsfokus i media. Ingen andre land har like mange forsider dedikert til slanking og kroppsforandringer. Vi lever i et samfunn der det å være komfortabel i egen kropp nesten er en revolusjonær handling.
Vi har alle et ansvar
Uansett hvem som har skyld i dette ekstreme kroppspresset, har vi som samfunn et ansvar. Vi må være gode rollemodeller for dem som vokser opp i dag. Vi må snakke om kropp på en sunn og balansert måte. Vi må skape et samfunn hvor mennesker verdsettes for hvem de er, ikke hvordan de ser ut.
Aurora Hoff står støtt i stormen, og vi trenger flere som henne. Vi trenger stemmer som utfordrer det syke kroppsidealet og som minner oss om at verdi ikke ligger i vekt eller utseende, men i hvem vi er.
Verden trenger flere som Aurora - og vi må aldri la nettroll og samfunnets urettferdige forventninger slukke lyset til dem som våger å skinne.