5 Utfordringer rundt mat og spising i Påsken, og hvordan takle de
Mar 17, 2024Mange av oss bærer med oss forventninger og frykt når det gjelder mat i påsken. Enten det handler om å følge en diett eller å unngå å overspise, kan påsken virke som en prøvelse. Men hva om vi snur perspektivet? Hva om vi tillater oss å glede oss til måltider og samvær, uten å føle skam eller frykt?
5 Utfordringer du kan støte på og hvordan løse de:
1. Diett og restriksjoner
Mange kan føle presset av å følge en streng diett eller restriksjoner i påsken, eller at de har en frykt for å "sprekke" eller overspise.
For noen kan det føles enklere å gå på diett enn å tillate "litt" påskegodt. Alt- eller ingenting-mentalitet er veldig vanlig for de som sliter med spiseproblematikk, men problemet er dessverre at strenge dietter ofte fører til mer overspising og hyppigere diettsprekker.
Løsning: Istedenfor å følge strenge dietter, kan det være nyttig å fokusere på et balansert kosthold og å tillate seg selv å nyte påskegodteri og gode måltider i moderate mengder. Å være fleksibel og gi seg selv tillatelse til å kose seg kan redusere frykten for "diett-sprekk".
2. Sosiale sammenhenger
Samlinger med familie og venner kan føre til utfordringer knyttet til mat, spesielt hvis det er forventninger om å spise bestemte ting eller mengder.
Løsning Kommunikasjon er nøkkelen når det kommer til å håndtere forventninger fra familie og venner. Å være åpen om egne matpreferanser og grenser kan bidra til å redusere presset om å spise visse ting eller mengder. Det kan også være nyttig å ta med egne sunne alternativer til samlinger for å sikre at man har noe å velge mellom.
3. Tillatelse til å nyte
Noen kan ha vanskelig for å tillate seg selv å nyte maten i påsken uten å føle skyld eller skam, spesielt hvis de tidligere har hatt negative opplevelser med overspising eller restriktive dietter.
Løsning: Øve på å gi seg selv tillatelse til å nyte maten uten skyldfølelse kan være en gradvis prosess. Å praktisere mindfulness og være til stede i øyeblikket under måltider kan hjelpe med å redusere angst og stress knyttet til mat. Å gi seg selv lov til å glede seg over smakene og opplevelsene kan bidra til å skape en positiv forbindelse med mat.
4. Behov for balanse: Det kan være en utfordring å finne balansen mellom å nyte påskegodteri og måltider, samtidig som man tar vare på helsen og velværet.
Løsning: Balanse handler om å finne en mellomvei mellom å nyte påskegodteri og gode måltider, samtidig som man tar vare på sin helse og velvære. Å planlegge måltider på forhånd og inkludere næringsrike ingredienser kan hjelpe til med å opprettholde balansen og unngå overspising. Det er også viktig å lytte til kroppens signaler og stoppe når man føler seg mett.
5. Motivasjon og selvstyring
Å utvikle en indre motivasjon og selvstyring når det gjelder mat og spising kan være en utfordring i påsken preget av fristelser og sosiale forventninger.
Løsning: Å styrke den indre motivasjonen kan hjelpe til med å takle fristelser og utfordringer i påsken. Dette kan inkludere å sette realistiske mål for seg selv, bruke positive affirmasjoner og visualisere hvordan du ønsker å ha det med mat og spising. Hvis man kjenner på sterke cravings kan det hjelpe å gå innover og kjenne etter hva det egentlig er man trenger av hvile, stillhet, næring eller andre behov.
Å være bevisst på ens verdier og langsiktige mål kan også bidra til å opprettholde motivasjonen og fokusere på det som er viktig i det lange løp.
Ved å være oppmerksom på egne behov og grenser, håper jeg du greier å håndtere utfordringer bedre enn tidligere. Og husk, ta kontakt hvis du ønsker en gratis kartleggingssamtale om hvordan jeg kan hjelpe deg!
Klem fra Kjellaug